Följ Nordic Light Hotel

RADICALSLOYD - Artist in Residence - mars 2017 - Nordic Light Hotel

Pressmeddelande   •   Mar 01, 2017 16:15 CET

Bild: Casper Hedberg

5/3 - 19/3.

Under två veckors tid kommer konstnären och designer Anders RADICALSLOYD Jakobsen att skapa uråldriga samiska pilbågari lobbyn på Nordic Light Hotel. Snart aktuell i dokumentären "Radikalslöjdaren" som visas på tempo dokumentär festival 2017. 

Med självsäker blick för det lekfulla artisteriet, men ändå vackert hopsytt med allvarlig respekt och vördnad för det nordiska hantverket. 


Anders Jacobsen fick frågan om vem han är och vad han gör. Såhär svarade han:

- Radicalsloyd. Området som ligger mellan konst, design och hantverk. Det är i och för sig något jag bara påstår, och uttrycket har jag hittat på själv, men det behövdes för att öppna upp, inte minst lärde jag mig det under min utbildning på Konstfack! Det märkliga är att Radicalsloyd, mer eller mindre har blivit synonymt med mig. Jag, Anders Jakobsen, är Radicalsloyd!


Radicalsloyd handlar delvis om att det är viktigare att göra något, än att göra det bra. Sen över tid så blir det ju bra av sig själv för övning ger färdighet. Slitet uttryck, men sant!


Sen i höstas, mest av en slump har jag börjat bygga egna pilbågar, så kallade historiska pilbågar. Barebacks kallas dom och har väldigt lite gemensamt med bågskytte som tävlingsform. Både till utseende och hur dom används.
Den båge som sög in mig i ämnet är den Samiska Tvåvedsbågen. En modell som inte byggts på många, många hundra år! Det är såna jag ska bygga under mina två veckor som AiR på Nordic Light Hotel.


Görandet är en urkraft och det var därför jag valde AiR på Nordic Light Hotel. För att demonstrera hur meditativ och attraktivt det kan vara. Enkla material och enkla verktyg samt komplexa känslor. Jag har också en smartphone jag använder mycket, men det enklaste är motpolen! Utan motpol blir tillvaron lite tråkigare!

Till exempel. Hur många har hyvlat en bit trä av högsta kvalité, med en bra rakbladsskarp hyvel? Ljudet, känslan och synen av resultatet är en magisk känsla. En pilbåge kräver just det - perfekt byggmaterial och välskötta verktyg.  Det ska jag visa på workshopen den 10/3 i lobbyn. Du är välkommen att prova.


På vernissagen den 16/3 vill jag parallellt med att visa dom bågar jag byggt innan också visa en ny modell som bygger på dom erfarenheter jag fått på den här resan.

http://www.radicalsloyd.com/

https://www.instagram.com/radicalsloyd/

Se även: https://tempofestival.se/program/radikalslojdaren/


-  Det är ett väldigt spännande projekt som passar oss otroligt bra på Nordic Light Hotel, där nordiskt hantverk och genuin design är en av våra största drivkrafter. Han är en otroligt intressant konstnär som kommer synas en del i media under 2017.
(Concept Manager - Lorenzo Guida.) 

Hotellet som speglar den nordiska arkitekturen och hantverket. Läget är svårslaget invid Stockholms Centralstation, Arlanda Express, shopping, krogar och stadens pulserande hjärta.

Restaurangen The Crooked Leg har ett fokus på musik, mat och drinkar och arrangerar flertalet evenemang.

Hotell söker konstnärer

Nordic Light Hotel i Stockholm har i flera år drivit projektet Artist in Residence. Nu söker man åtta nya kreativa personer till projektet under 2017.

– Att vara Artist in Residence innebär att man under två veckor arbetar, bor och äter hos oss. Jobbar gör man i hotellobbyn bland gäster, liv och rörelse, säger Concept Manager Lorenzo Guida.

Tidigare har bland annat stickkonstnären Julia Riordan, graffitilegenden James Top och illustratören Emelie Mottet deltagit i projektet. Både konstnärer, musiker, grafiker, fotografer och andra är välkomna med ansökningar. Konceptet går ut på att göra den konstnärliga processen levande och tillgänglig för allmänheten, och kulminerar i en vernissage när de två veckorna är till ända.